Forum

Behuizing saildrive...
 
Meldingen
Alles wissen

Behuizing saildrive (Yanmar SD60) ernstig aangetast

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
53 Bekeken
(@diffelen)
Lid Admin
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Onze Hanse 418 in het water sinds mei 2020 (nieuw aangeschaft) ligt sinds april 2023 in Wemeldinge (daarvoor in Bruinisse). Jaarlijks gaat onze boot er in maart 2 weken er uit voor onderhoud onderwaterschip, vervangen anodes en polishen van de romp. ’s Winters blijft de boot in het water aan de walstroom en hebben we een ontvochtiger draaien die aanslaat als vochtgehalte boven 60% is.

 

Dit jaar hebben we helaas moeten constateren dat de behuizing van de saildrive (Yanmar SD60) ernstig is aangetast ter plaatse van de waterinlaat en is er veel materiaal weggevreten door elektrolyse. Ook is de anode van de saildrive (voorjaar 2023 vervangen) volledig opgelost en is de lagering en de behuizing ter plaatse zwaar aangetast. Totale schade €13,000

Helaas hebben schade-experts van de verzekering geen oorzaak in de boot noch op de wal kunnen vinden. Wel is de constatering dat dit type schade door de jaren steeds vaker optreedt. Hoe beter de walstroom hoe kwetsbaarder het schip wordt vooral ook door onvoldoende eigen bescherming van het schip. Er is wel een galvanische isolator aangebracht maar deze werkt bij “ons” (Europees) elektrisch systeem niet goed.

Oplossing is het aanbrengen van een scheidingstrafo en extra anodes plaatsen rondom de saildrive. Extra kost €2,600

Dit onderwerp werd gewijzigd 4 weken geleden door Erik van Diffelen

   
Citeren
Deel: