Handige apps aan boord

Naast alle electronica die er tegenwoordig vast geïnstalleerd is aan boord, zijn er ook allerlei apps die zinvolle informatie bieden dan wel het leven veraangenamen. We bespreken hier twee categorieën: apps over varen in het algemeen en apps over het weer en routering. In veel gevallen is er een gelijknamige website.
Naast de apps die vooral voor het Nederlandse vaargebied maar vooral voor meteo zijn er ook in andere landen / vaargebieden veel mogelijkheden. In buitenlandse zeilbladen wordt hier regelmatig aandacht aan besteed.
In feite is er nog een derde categorie: toeristische informatie over de plekken waar je aanlegt. Zeker hiervoor is oriëntatie vóór de reis zinvol.

Varen in het algemeen:

Varen doe je samen: handige app met info over de binnenwateren in Nederland en brochures over knooppunten.
KNRM helpt: handige info over varen (marifoonkanalen, watersportwinkels in de buurt, fragmenten van waterkaarten met vaarwegen en knooppunten). Ook mogelijk een vaarplan te maken of alleen afgelegde route te volgen (door anderen)
Findship of Marine Traffic: volgen van andere schepen o.b.v. AIS-gegevens. Je kan een paar bekenden volgen, tegen betaling veel meer.
Knots 3D: één van de betere knopen apps. Veel knopen, uitleg over toepassingsgebied en mooie animaties over hoe je ze legt.
Waterplantenmelder: vooral handig als je op het Markermeer en IJmeer vaart: je kan meldingen van anderen zien maar ook zelf meldingen maken.
Voor getijdeninfo zijn er verschillende apps: Quicktide heeft veel info maar je moet wel donateur zijn – of lid van de Toerzeilers. Tidesplanner van Imray, Marée info, uitvoerig voor Franse havens. Voor Nederland zijn er ook verschillende andere betaalde apps met getijden en tegenwoordig ook met aanbevolen vertrektijden als je van A naar B wil varen.

Zeilweer, kaarten en routering:

Zeeweer: dé app voor het verloop in de tijd (bij verwachting: windrichting en – sterkte en bij DWD voor heel NW Europa en ook nog de weerkaarten met isobaren 5 dagen vooruit volgens verschillende weermodellen) en ook het marifoonweerbericht en waarschuwingen. Wellicht door de overvloed aan informatie wat onoverzichtelijk.
Windy (de rode versie): je ziet in feite de hele wereld en kan inzoomen op je vaargebied. En dan kiezen voor wind / neerslag / etc., zelfs sneeuwhoogte :-). En per locatie per 3u en over 6 dagen een weerbericht met ook neerslag en zon. Ook hier een weerkaart met isobaren zodat je je een beeld kan vormen van te verwachten windsterkte en –richting.
Maan: zonsopkomst en –ondergang, maanstanden, volgende volle maan, etc.
Beaufort: simpele app voor het omrekenen van windsterkte/ -snelheden.
Sailgrib Weather Routing: Dé app voor routering op basis van de wind, ontwikkeling over meer dagen. Houdt rekening met het polair diagram van de boot. En voor langere tochten op zee is het mogelijk gribfiles via satelliettelefoon binnen te halen. En deze is buitengewoon voordelig, eenmalig ca € 50. Er zijn meer routeringsapps maar in verschillende tests komt deze er steeds als ‘beste koop’ uit.

Hans van Leeuwen