Tips en trucs voor uw Hanse

Bijna elke bootbezitter verbetert in de loop van de tijd zijn boot met soms heel kleine dingen zoals een haakje om een theedoek op te hangen, maar soms ook grote zaken als een radar of kaartplotter.
Sommige zaken besteden we, afhankelijk van ons eigen kunnen, daarbij uit, maar andere zaken zijn zo simpel (zoals het opplakken van een paar LED lampjes), dat we die eenvoudig zelf kunnen doen.
Aan boord van onze Hanse 400, de Temptation, heb ik in de loop van de jaren de nodige zaken aangepast en geïnstalleerd. Een aantal zaken daarbij liggen zo voor de hand dat dit geen tip waard is (zoals de installatie van een elektrische vallier), maar het gebruik van een bekabelde ‘afstandsbediening’ om je vrij in de kuip te kunnen bewegen bij het hijsen van het grootzeil, waardoor je dit dus en vanaf de stuurstand kunt doen wanneer je alleen bent en de boot met de kop in de wind te kunt houden, maar ook om onder de sprayhood vandaan te kunnen komen en goed zicht op je werk te houden ligt iets minder voor de hand. Deze kastjes worden verkocht voor het bedienen van je elektrische (anker)lier. Als bonus zit er ook nog een klein (led)lampje op dat handig is om in het donker mijn cijfer slotjes van de luiken te bedienen.

Kastjes

De diepe kasten onder het aanrecht zijn nogal donker. Een simpel opplak LED lampje met bewegingssensor brengt licht in de duisternis voor een paar euro.

En nu we toch in deze kasten bezig zijn. Bij ons zijn ze niet alleen diep, maar ook hoog. Een extra plankje van ca. 25 cm diep op een paar plankdragers achterin de kastjes, aan de voorkant voorzien van een hoeklijst om te voorkomen dat er iets afschuift geeft wat extra opberg mogelijheid. Niet dat het ons aan opbergruimte ontbreekt, maar toch.

Kastjes zijn zo wie zo eenvoudig te verbeteren. Ook in de gootsteenkast is een extra plank gemonteerd waar een wasteiltje op kan staan.

 

En in de diverse kastjes zijn besteklade inzetbakjes geplaatst (o.a. verkrijgbaar bij de Blokker), dit maakt het eenvoudig om diverse zaken veilig in de kastjes te plaatsen, zonder dat deze er uit vallen wanneer je een kastje opent.

Daar over gesproken. Een simpele gordijn roede, bedoeld voor montage in een kozijn, kan strategisch geplaatst ook de inhoud van de onderkastjes naast de oven op zijn plaats houden wanneer die zich aan de hoge kant bevinden.
De bodem van veel kastjes is voorzien met anti slip matjes, handig en goedkoop.