Zonnepanelen

Tegenwoordig zijn er zonnepanelen in overvloed. Vele afmetingen en soorten.

Naast de beschikbare ruimte zijn ook de prijs en het rendement van groot belang. Natuurlijk wil iedereen een paneel met een zo’n hoog mogelijk wattage, maar een paneel van 400 watt met de afmetingen van een huis-voordeur is wel een mooie oplossing op het dak van uw huis, maar niet direct voor op het dak van uw boot.
Zelf heb ik op mijn Hanse 400 een paneel van 80 x 80 cm, welke mooi op het garagedak van het schuifluik past en op een mooi zonnige dag mijn accu’s met een ampere of 5 per uur bijlaadt. (80 watt paneel). Te weinig voor een oversteek naar de Carieb, maar ruim voldoende tijdens weekendjes weg en vakanties.
Vrienden van ons die naar de Azoren zijn gevaren hebben 2 panelen van elk 150 watt aan de reling gemonteerd die op de zon kunnen worden gericht en onderweg goed waren voor bijna 10 Ah per paneel.

Het is dus een kwestie van ‘maatwerk’. Om de keuze hierbij eenvoudiger te maken ben ik op het spoor gekomen van onderstaand overzicht.

In dit document staat een uitgebreid, maar zeker niet volledig overzicht van panelen.

Ten slotte, om het maximum uit uw paneel te halen is een zogeheten MPPT (Maximum Power Point Tracking) regelaar sterk aan te bevelen boven de ‘oude’ en goedkopere PWM (Pulse Width Modulation) regelaar. Deze haalt veel meer rendement uit een paneel.
Heel kort door de bocht: bij een PWM regelaar wordt de laadspanning ‘afgeknepen’ tot de accu spanning, waarbij de stroom en daarmee het rendement afneemt. Het idee van de 230V uit het ‘stopcontact’ naar 10 volt brengen door er een gloeilamp op aan te sluiten voordat de kabel doorgaat naar uw voordeurbel om die te laten ‘rinkelen’.
Een MPPT regelaar kan het beste worden gezien als een een (variabele) transformator, die de spanning kan omvormen. Dus wanneer het paneel vol in de zon staat en 36 volt levert met 5 ampere, maakt deze er netjes 12 volt van met 15 ampere om de accu te laden. (in werkelijkheid is de waarde natuurlijk niet exact zo). U haalt daarmee dus veel meer rendement uit uw paneel dan zonder.
PS. de getoonde regelaar is ook voorzien van ‘BlueTooth, zodat u op uw telefoon precies kunt zien hoe goed uw panelen presteren. Let op! Er is een versie met ingebouwde BlueTooth en met een optionele via een ‘dongle’. De laaste combinatie is handig wanneer uw meerdere apparaten van Victron heeft, maar voor 1 regelaar is de meest optimale oplossing die met ingebouwde BT.