Dinsdag 8 mei waren we met zo’n tien mensen te gast bij de Haarlemsche Jachtclub waarvan Wilko voorzitter is.
We vinden het buitengewoon jammer dat er een aantal mensen niet aanwezig waren zonder afmelden terwijl zij bij de belronde hadden toegezegd te komen.
Tochtvoorbereiding
We begonnen met een zeer uitvoerige presentatie van Rainier waarin veel aspecten aan de orde kwamen:
De verschillen tussen zeezeilen (langere afstanden, ook ‘s nachts, sturen zonder oriëntatie op de wal, de kou ’s nachts, etc. en ‘kusthoppen’;
Onderhoud en voorbereiding van de boot (bij voorkeur zeekooien, koken onder helling, aandacht voor zitcomfort (kussens, ook handig om het warm te houden), etc.
AIS werkt niet voor de thuisblijvers: Marine traffic e.d. geven geen actuele info.
Wachtlopen, inwendige verzorging (oven is niet handig onderweg, afwassen toch noodzakelijk), verlichting (géén wit licht!!) , slapen, etc.
Omdat de sheets niet zelfverklarend zijn worden deze niet meegezonden
Informatiebronnen
Ter voorbereiding staan hieronder een aantal bronnen van informatie. Vooral actuele windinformatie is cruciaal.
Voor algemene voorbereiding en beeldvorming zijn Google en Youtube goede bronnen.
Pilots:
Reeds Almanac of vergelijkbaar (IMRAY heeft een specifieke pilot voor Engelse oostkust.
Anje Valk: Engelse oostkust
Zilt Special over Engelse Oostkust: ziltmagazine.com/PDF/Zilt%20Extra%20-Oostkust.pdf
Kaarten:
IMRAY of NV Verlag (fysiek, let op datum). Bij Imray correcties te downloaden via site Digitaal: C Map, Navionics, NV Verlag, Stentec en andere. NB: veel kaarten krijgen maar 1*jr een update, sommige digitale kaarten een paar keer in het seizoen.
Zie ook het laatste nummer van Zeilen met een aardig artikel over ‘navigeren met je tablet. Voor actuele info aanlopen: raadpleeg websites van betreffende havens, vaak is daar een detailkaart als pdf te downloaden.
Let ook op windparken dia als paddestoelen uit de zee oprijzen!
Websites:
http://www.eastcoastpilot.com/index.html
Thames estuary: http://www.crossingthethamesestuary.com/index.html
Weer:
Via Internet is veel mogelijk en dekking voor data in heel Europa is tegenwoordig betaalbaar, daarnaast zijn er veel apps, die deels dezelfde info bieden.
http://www.weathercharts.org/ukmomslp.htm en https://www.metcheck.com/ ,
En natuurlijk de weeruitzendingen via de marifoon, per regio, kanalen en tijden, zie pilots.
Getij:
Imray tides planner, http://easytide.ukho.gov.uk/easytide//index.aspx of app ‘Tides planner’. http://www.rws.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterdata/getij/index.aspx, http://pzv-zeezeilen.nl/2010/getijstromingen-op-de-noordzee (aardig algemeen verhaal hoe het getij op de Noordzee werkt, staat compacter overigens ook in de verschillende pilots.
Marinas en havens:
Toerisme algemeen: https://www.roughguides.com/special-features/britains-30-best-seasidetowns/ en https://www.telegraph.co.uk/finance/property/advice/11198694/Britains-top-20coastal-towns.html
Havens: http://www.visitmyharbour.com/harbours/east-coast/
http://www.mdlmarinas.co.uk/ / , Lowestoft Yacht Club: http://www.rnsyc.net/wordpress/ ,De haven van Harwich: http://www.hha.co.uk/ , etc.
Apps (voor ios en android):
Zeeweer, handig overzicht van relevante informatie, alleen NL.
Sailgrib (routering met gribfiles, erg handig, alleen voor Android. Helaas is het ‘grid’ van gribfiles nogal grofmazig en wordt geen rekening gehouden met invloeden van de kust.
Windy (website windity).
Findship of Marine Traffic om schepen met AIS te vinden (NB: als schepen buiten bereik marifoonwalstations zijn vindt ook geen update van positie plaats).
Samen varen
Bij inventarisatie van de ideeën en plannen bleek dat de wensen en mogelijkheden van de aanwezigen te ver uiteen lagen. Daarom hebben we in overleg met de aanwezigen besloten (een beperkte set gegevens van) de lijst aanmelders aan alle aanmelders ter beschikking te stellen. Dat biedt een ieder de gelegenheid contact op te nemen met andere belangstellenden voor de Engelse oostkust.