Hoe dichter bij Dordt, hoe leuker het wordt! 2018

We begonnen in Brasserie Downtown, met prachtig uitzicht over de Beneden Merwede. Naast de koffie waren er forse stukken appel- en chocoladetaart.
Het was leuk om een aantal leden te ontmoeten die niet zo vaak / makkelijk naar de bijeenkomsten in Naarden komen.
De groep was zo groot dat er twee gidsen waren, beiden heel enthousiast en deskundig.

Dordrecht is in de 12e eeuw ontstaan en lag toen aan het riviertje de Thure (vandaar de naam Thuredrith). Dordrecht kreeg in 1220 stadsrechten, niet onbelangrijk want daarmee konden langsvarende schepen worden verplicht hun lading via Dordrecht te lossen, een zogenaamde ‘stapelplaats’. Dat leverde handel en inkomsten op. De handel betrof vooral wijn, hout en graan. We hebben meerdere wijnpakhuizen gezien en ook is over de wijnhandel verteld.

Dat liep goed want rond 1400 was Dordrecht de grootste stad in Holland (Utrecht is ouder maar ligt niet in ‘Holland’). Door branden (houten huizen!) en de Elisabethsvloed in 1421 zal het aantal inwoners ook weer tijdelijk lager zijn geweest. Door deze overstroming is ook ‘het eiland van Dordrecht ontstaan.

Stadsrechten hielden ook in, dat de stad zelf de rechtspraak mocht organiseren. Een zeer efficiënte galg bevond zich aan de overkant tegenover het Groothoofd.

Als grootste stad van Holland had Dordrecht een belangrijke rol bij het verzet tegen Philips II en in de 80-jarige oorlog. Door een gematigde burgemeester die de Spanjaarden niet zo tegen de haren in streek, bleef de inwoners veel leed bespaard. Politiek gezien voerde Dordrecht een sterk anti-stadhouderlijke koers: in de jonge republiek was geen plaats voor erfopvolging bij de stadhouders. Het heeft de broers Johan en Cornelis de Witt het leven gekost: zij werden in Den Haag gelyncht door andersdenkenden…

Ook in kerkelijk opzicht was Dordrecht belangrijk, het werd een bolwerk van de reformatie en hier is het eerste wereldcongres na de reformatie, de Synode van Dordrecht gehouden (1618-1619).

Ook in latere eeuwen bleef Dordrecht belangrijk, al waren Rotterdam, Amsterdam en Den Haag inmiddels groter en belangrijker.

Vervolgens was het hoog tijd voor de lunch, netjes verzorgd bij ‘Hartje Stad’. Ons bezoek was een flinke aanslag op de voorraden en de stressbestendigheid van de medewerkers (J) maar uiteindelijk heeft iedereen genoeg gegeten – is onze inschatting.

Vervolgens de boottocht, een soort stille tocht want de techniek liet ons in de steek. Wel leuk om Dordt weer eens van een andere kant te zien. Keurig op tijd werden wij afgeleverd bij Bellevue.