Hanse weekend september 2013

Zaterdagochtend, ons schip wordt gereed gemaakt voor vertrek. De windkracht is bijna nul, dus op de motor naar Enkhuizen.  Door op tijd te vertrekken lopen we om 10:00 uur de buitenhaven binnen. Links achterin vlak bij het station zie ik een groep bekende schepen liggen. De Hanse-schepen die daar gestapeld afgemeerd liggen hebben smoel.  Het is een mooi plaatje. We gaan langszij bij de Orion.

Na het begroeten van vele bekenden en een paar mensen die wij nog niet eerder hadden ontmoet  is het gezellig bijpraten  op de kade terwijl het zonnetje voorzichtig zijn stralen op ons laat vallen. We hebben geluk dat de buien die wij op weg naar Enkhuizen op het Markermeer achter ons langs zagen trekken een andere weg volgen en Enkhuizen niet aandoen. Na een klein uurtje lopen we als groep richting Het  Ankertje,  om tijdens een kop koffie met iets er bij het weekeinde een mooie start te geven. We zitten buiten op het terras en genieten van een mooie nazomerdag, terwijl Bas ons welkom heet. We kijken naar de Drommedaris en vragen ons af of we wel het water op moeten gaan. Er is geen wind dus het wordt dobberen. In de Buyshaven zijn drakenboot races en dat is een aantrekkelijk alternatief. Toch gaan we na de koffie richting de boten om het water op te gaan.  Net buiten de havenmond van de Buitenhaven draaien de schepen richting het  Zuid-Westen om het zeil te hijsen. Er blijkt dus toch iets aan wind te staan.  We spreken af richting Medemblik te varen en op kanaal 77 contact te houden met elkaar. De geplande route is ongeveer halve wind en het hele veld gaat op weg. Onderweg komen we twee Hanse schepen tegen die ons verbaasd aanroepen.

Het is  een mooi gezicht al die Hanse schepen van veel verschillende typen en dat  trekt de aandacht. We vertellen natuurlijk dat we een jaarlijks clubweekeind hebben en geven enthousiast aan dat nieuwe leden welkom zijn. De wind is best goed,  dus de speed zit in de schepen . We varen tot vlak bij Medemblik voor we omkeren. Een enkel schip zet zijn gennaker. De Magic, een Hanse 430, zet een groot wit voorzeil en begint  op snelheid Enkhuizen op te stomen.  De wind draait en langzaam wordt het steeds lastiger het voorzeil  de wind te laten pakken. Als eerste draait de Magic de Buitenhaven in. Deze keer sturen we richting de ophaalbrug  om een ligplaats in te nemen aan de steiger achter in de oude Binnenhaven. Omdat er nog twee onbemande schepen liggen die al  weg hadden moeten zijn was de ruimte voor de vloot van 13 schepen  wat aan de krappe kant. Een rijtje van 5 schepen is best indrukwekkend.

In de afgelopen jaren konden wij steeds terecht in het clubhuis van de watersportvereniging, maar dit jaar bleek dat niet mogelijk. Het werd dus een borrel op de schepen voor het eten. Daarvoor waren twee rijtjes met hun kuipen naar elkaar toe afgemeerd. Op verschillende schepen werd een borrel geschonken en door de wijze van afmeren was er toch contact. Het eten was gereserveerd bij de Proeftuin en rond 19:30 vertrokken we richting dit restaurant. Voor het eten was een min of meer apart deel voor ons beschikbaar,  drie lange tafels stonden voor ons gereed. De Proeftuin heeft een menu van Sushi en ander kleine hapjes. We werden ontvangen met een eerste gang van verschillende heerlijke gerechten. Het eten van de eerste ronde bleef maar aangevoerd worden en toen de tweede ronde begon hadden velen van ons al een redelijke basis, wat de keuze uit de rijk gevarieerde kaart minder makkelijk maakte. Het eten was top en door een handig systeem wat de drankjes registreerde op ieder zijn bierviltje verliep de avond soepel. Bas had zijn gitaar bij zich en gaf een mini concert aan het einde van de avond. Op de terugweg naar de boten realiseerden wij ons dat het een prachtige avond was. Terwijl op verschillende boten een after-party begon luisterde Bas de avond op met zijn zang en gitaarspel. Er was voldoende wijn en frisdrank koud gelegd en tot in de kleine uurtjes werd er gepraat over boten, zeilen vakanties en vele andere onderwerpen. Door de gezellige sfeer van kaarslicht,  geanimeerde gesprekken en een prima temperatuur  bleef het tot laat gezellig. Een echtpaar dat een nachtwandelingetje maakte bleef staan luisteren naar de muziek en kwam in gesprek met enkele trotse Hanse eigenaren. Het echtpaar bleek zelf ook een Hanse te bezitten en kende de Hanse club nog niet. Zo konden zij uit eerste hand ervaren welke goede sfeer onze vereniging kenmerkt. Uiteindelijk ging ik rond 02:30 uur naar bed.

De volgende ochtend werd ik wakker van zware regenbuien. Ik keek op mijn horloge en zag dat het nog vroeg was en dat ik mij nog een keertje om kon draaien. Rond 09:00 uur werd het schip nog overvloedig afgespoeld.  Ik stond op en na het ontbijt met verse broodjes keek ik van onder de buiskap naar de schepen achter mij. Het was een natte bedoening maar de lucht was toch al minder grijs dan dat ik verwachtte. Toen we rond 11:00 uur richting Het Ankertje liepen voor de koffie was het net droog. Omdat de stoelen op het terras nog nat waren ging de hele groep naar binnen. Het was gelijk vol en de goede sfeer van de vorige dag vulde de ruimte. Na de koffie gingen we naar de schepen,  waar we afscheid van elkaar namen. Rond 12:00 voer de hele vloot de Drommedarisbrug door richting de respectievelijke thuishavens.  Na de sluis was het onder een stralende zon en met nauwelijks wind richting Hoorn. Voor aankomst in de haven waren de zeilen al opgeborgen en het schip opgeruimd. Na een uurtje vertrokken wij huiswaarts met een prachtige herinnering aan een geweldig weekeinde . Nu wachten op de foto’s en de film die er ongetwijfeld weer gemaakt gaat worden.

Alle aanwezige Hanse leden bedankt, het is jullie bijdrage die het Hanse weekeinde opnieuw tot een succes heeft gemaakt.

Hieronder kunt u een video impressie van deze dag vinden.