Hanse weekend 7 t/m 9 september 2012

“100% plezier, 0% wind”

Traditiegetrouw vond het Hanse-weekend 2012 weer plaats in het tweede weekend van september. En inmiddels ook alweer enkele jaren gebruikelijk is, dat Enkhuizen de plaats delict is. Aan belangstelling voor de editie 2013 geen gebrek. Twaalf schepen meldden zich in Enkhuizen variërend van de 315 ‘Amigo’ van Ben en Janneke Tolstra tot de 540 ‘ Noordenwind’ van Ben en Trudy van der Meer, en uiteraard het nodige daartussen. Ina en Nico Stekelenburg hebben hun 350 nog steeds in Zweden liggen en voeren, net als vorig jaar, mee als opstappers bij Wim Kramer en Lydia Meijer.

Al met al waren we met zo’n 35 deelnemers en dat bleek weer een buitengewoon plezierig gezelschap. Enkele trouwe deelnemers konden om verschillende redenen er dit jaar niet bij zijn, maar daar stonden ook weer nieuwe gezichten tegenover: Gijsbert en Olga Ekkkers met hun 371 ‘ Orion’ en Hans van Winsum + maat met de ‘ 370’ Johanna Maria (inderdaad vernoemd naar zijn vrouw).

Het programma was zoals altijd, d.w.z. de eerste schepen verzamelen zich vrijdagavond, de rest volgt zaterdagmorgen. We gaan koffiedrinken met appeltaart op het terras van café ‘ Het Ankertje’ en daarna het water op. Eind van de middag borrelen en ’s avonds de barbecue (dit jaar weer uitstekend verzorgd), films (van Nico Hoek en Bas de Jong) en foto’s bekijken op een groot scherm en ‘ doorzakken’ bij Marcel, Caroline en Barbara van der Teems. We konden s’avonds ook de première nog meemaken van Nico Hoek’s leuke zelfgemaakte instructiefilm ‘Aanleggen in de sluis’ . Kortom de avond kon en ging ook niet meer stuk.

Zondagmorgen opnieuw koffiedrinken en appeltaart eten bij ‘het Ankertje’ en daarna zeilde iedereen weer zijn’s weegs. En dan het weer…

Zoals vrijwel ieder jaar hadden we ook dit jaar absoluut niet te klagen over het weer. Veel zon en hoge temperaturen tot wel 27 graden, zaterdagavond was gewoon zwoel. Maar wind, ho maar. Nul knopen wind op zaterdagmiddag. Dus in plaats van zeilen (en zoals de afgelopen jaren een windje voor spectaculaire zeilfoto’s) was het nu dobberen troef. En met het lekkere zonnetje en de prima temperaturen was dat zeker niet verkeerd, maar een beetje wind in de zeilen zou toch leuker zijn geweest.

En over zeilfoto’s gesproken, Ben van der Meer zorgde op zondagmorgen nog voor een prachtige verrassing voor de deelnemers. Voor ieder lid was er de eerste editie van de Hanse-verjaardagskalender met 12 prachtige en soms ook spectaculaire foto’s van de Hanse-weekenden van de afgelopen jaren. Overigens is er voor ieder lid van de club een kalender beschikbaar, allereerst tijdens onze eerste ledenbijeenkomst

Nico Hoek en Bas de Jong zijn inmiddels de film van het weekend al aan het monteren. De première staat gepland voor onze eerste ledenbijeenkomst in november. Ook alle foto’s komen uiteraard voor iedereen beschikbaar en zullen we ook op de site plaatsen.

Bas de Jong

Zie ook de foto impressie