Spannende Hanse clubavond in april 2012

De clubavond op 23 april in Naarden was deze keer van een ongekend spannend gehalte. Dat kwam door de presentatie van Christa ten Brink en Ysbrandt Endt. Daarover later meer, maar eerst was er het reguliere gedeelte met de goedkeuring van het financieel jaarverslag en de jaarrekening van de club door de vergadering. Zoals al eerder was aangekondigd treed Maarten Steinmann af als penningmeester en is het bestuur op zoek naar een vervanger. Die is nog niet gevonden, dus mocht je interesse hebben meld je dan bij het secretariaat.

Zoals het er nu uitziet gaan twee Hanse’s van de club meedoen aan het rondje Noord-Holland. Marcel van der Teems doet met de 371 Boonoonoonoos al vier jaar mee en gaat ook dit jaar weer van start. Nico Hoek met de 37 Celox gaat dit jaar voor de eerste keer van start en Nico kennende gaat hij meteen een tijd neerzetten.

In het najaar organiseert onze voorzitter Ben van der Meer een excursie naar het Kustwachtcentrum in Den Helder. De belangstelling daarvoor is groot, dus als je nog mee wilt, meld je dan snel aan bij het secretariaat.

En toen was het tijd voor de presentatie van het echtpaar Christa en Ysbrandt die in 2011 samen, maar ieder in een eigen boot, de (mini) Transat 650 hebben gevaren van Frankrijk naar Brazilië. Duizenden mijlen solo in een 6.5 meter bootje met alleen een GPS en een marifoon, geen motor, niets. Christa en Ysbrandt hadden een plattegrond van hun (identieke) bootje bij zich, zo dat goed te aanschouwen was wat een notendopje zo’n bootje is. Twee etappes, de eerste naar Madeira en de tweede naar Salvador de Bahia in Brazilië, samen ruim 4000 mijl. En wat bleek, deze editie was de zwaarste sedert jaren. Was ze voorgespiegeld dat ze wellicht één of twee keer overstag zouden moeten gaan en eigenlijk redelijk relaxed de overkant zouden moeten kunnen bereiken, de werkelijkheid bleek een andere, met meer dan 40 knopen wind recht op de kop en meer dan 20 uitvallers in een peleton van zo’n 75 boten. Beide zijn dan ook verschillende keren echt plat geslagen en hadden de grootste moeite om hun bootje van de zeilen te ontdoen om weer rechtop te komen. En dan elke keer weer de jerrycans met water verplaatsen van voor naar achteren en van links naar rechts afhankelijk van koers en wind. Nee, vervelen en uitrusten was er niet bij. Temeer daar ze niet meer dan hazenslaapjes konden doen van telkens zo’n 20 minuten. En niet op een echte matras, maar gewoon op de zeilzakken. En dan weken op vriesgedroogde maaltijden, dat ze beide kilo’s zijn afgevallen kun je nu nog zien. Bikkels zijn het alle twee, ga er maar aan staan als halverwege de oceaan één van de twee roeren afbreekt en je niet of nauwelijks van de stuurautomaat gebruik kunt maken. Dat is hen beide overkomen. Bij Christa brak in het zicht van de finish ook nog het voorstag. Ze was blij dat ze de mast met kunst en vliegwerk nog rechtop kon houden, maar ze moest de eerste de beste haven in Brazilië om de boot te repareren. Daarmee diskwalificeerde ze zichzelf voor een eindnotering, maar ze liet het er niet bij zitten en zeilde uiteindelijk ook de laatste 200 mijl naar de finish. Een prestatie van formaat en een overwinning op haarzelf.

Als je denkt dat je de volgende editie in 2015 ook mee kunt doen, besef dan wel dat je de nodige 1000 kwalificatiemijlen of meer solo moet zeilen in een 6.50 m bootje, getest wordt of je midden op de oceaan met een sextant je positie kan bepalen en een stoomcursus medicijnen + een slaaptraining moet volgen. Kortom dit is voor weinigen weggelegd, maar wel voor Christa en Ysbrandt, want in 2015 gaan ze nogmaals van start. Ysbrandt om de race deze keer te winnen en Christa om hem reglementair uit te varen. En wij, wij gaan hen zeker volgen na dit spannende relaas.