Hanse weekend zuid 12 en 13 september 2009

Vrijdag avond , tegen de spits in hebben wij ons van Nieuw Vennep naar de boot in Hellevoetsluis geworsteld.

Zouden we op tijd zijn om de Haringvlietbrug van 21.00 uur te halen ?

Uiteindelijk kwamen wij om 18.10 aan op de boot en daar was het een kwestie van de tassen met eten en kleding naar binnen en de motor starten en varen maar.

Door alle haast vergaten we bijna de walaansluiting van 230 volt los te gooien , maar uiteindelijk konden we dat ook nog doen voordat we het snoer in tweeën rukte.

Uiteindelijk voeren we met motor op en een fok bij met 7,5 knoop halve wind naar de Haringvliet brug.

Tijdens het varen maakte Aletta nog even onder 15-20 graden helling een heerlijke warme pasta schotel die we tijdens het varen konden verorberen.

Terwijl we langs Tiengemeten voeren begonnen we ons eigenlijk af te vragen waarom we ons zo haasten , want de brug van 21.00 uur hoefden we helemaal niet te halen , we konden met gemak de brug van 20.00 uur halen , en zo kwamen we om 19.45 uur al bij de brug aan en konden we beginnen met rondjes draaien tot dat deze uiteindelijk om stipt 20.00 uur voor ons en nog enkele watersporters opende.

We besloten na de brug naar het Volkerak te varen om daar in de luwte achter de sluis te gaan overnachten en zo begon onze eerste rust van het weekend om 20.30 uur.

Zaterdag morgen al vroeg in touw , we hadden nog twee sluizen te gaan en we wilden wel op tijd op de mosselplaat zijn dus om 8.00 uur werd de motor gestart en de lijnen losgegooid , dit terwijl Aletta zich nog lekker even omdraaide in de voorpiek.

Om 9.30 uur konden we door de Phillipsdam schutten en om ca 10.00 uur voeren we op het zout richting de Bruinisse sluis .

Je raad het al we gingen veel vroeger als de afgesproken ontmoetingstijd op de Mosselplaat aankomen want na de Bruinisse sluis doorgeschut te zijn lagen we uiteindelijk al om 11.00 uur afgemeerd om daar te wachten op de rest en die kwamen volgens afspraak pas om 14.00 uur.

De rest van de 8 boten , maar .. dat werden er 5 maar wel een leuke groep.

Wij , de Together Hanse 370, Maarten met zijn gezin met de Navis Hanse 342 , Danny met zijn vrouw met de Intermezzo Hanse 315 , de Family Bennik met de Belhamel Hanse 371 en als laatste arriveerde Teun van Veen met zijn vrouw met de Waterman Hanse 312.

De Hanse club zuid was compleet.

Om 14.00 was er dan ook koffie met het door Maarten meegenomen appeltaart en chocolaatjes in de kuip van de Together waar er toch wel een hele hoop in passen en daarmee was een gezellig weekend aangebroken.

Om ca 15.00 uur zou er een wedstrijdje ronde de Mosselplaat gevaren worden en doordat er een lekkere bries stond kon er gemakkelijk 2 rondjes gevaren worden zodat het wedstrijdje bij elkaar ca 1,5 uur duurde voordat er weer aangemeerd werd en ditmaal in Herkingen.

De wedstrijd werd in volgorde beëindigd door de Hanse 371 , Hanse 370 , Hanse 342 , Hanse 315 en Hanse 312, en tijdens de steiger borrel werd er door Maarten aan gerekend wie uiteindelijk de race gewonnen had.

Het werd Danny met de Intermezzo die uiteindelijk op gecorrigeerde tijd won , gefeliciteerd Danny , je eerste overwinning , nu je vrouw nog mee de zee op ( dat zou je tweede overwinning zijn)

Bij de steigerborrel had ieder zijn eigen drankje mee en werden er uit elke boot de lekkerste hapjes tevoorschijn getoverd , maar het probleem was , te veel hapjes dan zou er later geen trek meer zijn om nog even lekker te gaan eten in het Bolbaken.

Uiteindelijk werd er om ca 20.00 uur besloten naar Brasserie Bolbaken te gaan voor het Diner.

In het restaurant het Bolbaken was een tafel gereserveerd voor het raam met uitzicht op de haven waar de Hanses waren afgemeerd.

Tijdens het eten werden er door ieder onderling verhalen verteld wat hij / zij zoal meegemaakt had met hun Hanse of een van hun vorige boten , en ook kwam er regelmatig de vraag aan de orde waarom er nou juist een Hanse werd gekocht , en die vraag werd eigenlijk door iedereen hetzelfde beantwoord, voor niet te veel geld , veel ruimte , een mooi schip en met goede zeileigenschappen.

Wat ook ter tafel kwam was het iets minder positieve en dat was natuurlijk de garantie afhandeling , en daar had iedereen eigenlijk zijn eigen verhaal over maar allemaal zijn we het er wel mee eens dat dit niet is zoals het zijn moet , en dat er bij menigeen nog steeds het e.e.a. te gebeuren staat..

Na het eten is ieder om een uur of 23.00 zijn eigen schip weer ingegaan en keerde de rust op de haven terug.

Op zondag zou er om 10 uur op het steiger een verhaal worden afgestoken door Paul en Yvonne Matthijssen van Ocean People ( uiteindelijk werd het Paul alleen) en zodoende kwamen de activiteiten op de haven om een uur of 9.00 weer op gang op het steiger en rook het vanuit enkele boten heerlijk naar gebakken eieren met spek ( gebakken door de meiden op de Belhamel en op de Navis????)

Om 10.00 uur regende het echter waardoor besloten werd om de voorlichting van Paul Matthijssen in zijn kantoor te houden.

Paul en Yvonne zijn in de jaren negentig met hun Victoire 1044 voor 2,5 jaar op reis geweest en hebben in die tijd een rondje Atlantic gevaren waarbij zij aan het eind van die reis ook nog vader en moeder zijn geworden van hun eerste zoon.

Terug komend van die reis hebben zij besloten een bedrijf op te starten in de lijn van hun passie , varen / zeilen en dat werd het bedrijf Ocean People en hij vertelde over de tochten die zij organiseren waarbij iedereen met zijn eigen boot in een vloot naar de zelfde bestemmingen vaart onder hun begeleiding .

Daarnaast geven zij ook vaarcursussen .

E.e.a. is ook terug te vinden op hun website.

Hier zijn ook foto’s te zien van hun gemaakte reizen waaronder de reis van afgelopen jaar waarbij ook een Hanse 370 is meegevaren van de familie Leijnse met hun Bon Bini.

Ook werd er door Paul ingegaan op diversen vragen en ging hij in op de veiligheid aan boord van jachten .

Erg leuke presentatie , en wie weet is het leuk om eens mee te varen met een van de door hun georganiseerde tochten.

Na de presentatie zijn we met ons allen weer naar de boten terug gekeerd en kon ieder bij de andere Hanses aan boord komen kijken.

Uiteindelijk hadden ook de dochters van Maarten en Helma hun hut opgeruimd en kon ook daar de boot in opgeruimde toestand bekeken worden .

Ook de dochters van familie Bennik keken bij de andere boten hun ogen uit , en de opmerkingen “Pa wij willen ook zo een douche aan boord” deed menigeen lachen.

Uiteindelijk was het 13.30 uur en ging ieder weer richting de thuis haven , behalve de familie Steinman dan want die waren al in de thuishaven , maar die konden nog even een lekker stukje gaan zeilen op de Grevelingen.

De terug weg was een lekker stukje zeilen met af en toe een behoorlijke windvlaag , maar uiteindelijk lagen wij om 20.00 uur op zondag weer in de box in Hellevoetsluis.

Volgend jaar het weekend zuid in Hellevoetsluis….??? Het is makkelijk aan te varen van uit de Grevelingen in elk geval , het is ons in elk geval meegevallen met de tijd om er te komen…..

Marcel en Aletta van de Hanse 370 Together

Voor een uitgebreide foto impressie kunt u hier terecht.