Hanse weekend Noord 2010

Het begon vrijdag 10 september behoorlijk regenachtig. Om 3 uur ’s middags kreeg ik een telefoontje van lydia Kramer of ik al in Enkhuizen was. Ingrid en ik zaten echter nog gewoon in Medemblik te wachten tot de regen een keertje wat minder wilde worden. Lydia bleek mijn oude 312, die ook Allewinde heet, in Enkhuizen bespeurd te hebben. Ook Ben en Trudy van de Noordenwind wachtten in Medemblik de regen af. Om half vijf toch maar de trossen los en in de regen naar Enkhuizen. In de verte dacht ik de Noordenwind te zien, dus daar maar achter aan. Eenmaal in Enkhuizen bleek de Noordenwind nog gewoon in Medemblik te liggen. Ben en Trudy hadden geen zin in de regen, zaten achter een lekker wijntje en zouden zaterdagmorgen wel komen. In Enkhuizen werden wij ondertussen warm onthaald door de diehards die de overtocht in de regen gewaagd hadden. Ton Gosen was op deze Giornata Particulare in zijn eentje vanaf Hoorn gekomen. ’s Avonds 7 boten in Enkhuizen. Samen met Ton gegeten en daarna kennismaken met de bemanning van de Trudy en van de mooie grijze 400 Liberta.

Zaterdagmorgen, zonnetje en een snel stijgende temperatuur. En al ras kwamen de Hanse’s binnen vanuit alle mogelijke windstreken. Het hield maar niet op, en toen Rainier de Groot, onze webmaster, ’s middags met de Temptation en bemanning ook nog zijn opwachting kwam maken, waren we uiteindelijk met maar liefst 16 boten. Elk jaar worden het er weer meer, en iedereen die een keer heeft meegedaan komt weer terug, ook als hij/zij soms een jaartje moet overslaan. Zo gezellig is het.
’s Ochtends skippermeeting met koffie en appelgebak op het terras van ’t Ankertje en daarna kon de vloot niet wachten om het water op te gaan. Er stond een stevige bries, max. 5 beaufort, en als niemand zich dan houdt aan het afgesproken plan om achter de Noordenwind, met z’n 540 de grootste, aan te varen, dan wordt het een gezellige chaos. Een chaos waarbij we halfwindse rakken met en langs elkaar scheurden en waarbij er opvallend veel gefotografeerd en gefilmd werd. Fantastische foto’s van de boten in hun natuurlijke habitat, een flinke plas rumoerig water. Zie foto’s en film op de website! Net zo chaotisch als het vaarplan verliep, verliep ook het sein om weer havenwaards te keren. Geen idee wiens idee het was, maar opeens zag je allemaal Hanse’s die de zeilen streken. Terug naar de haven en op onnavolgbare wijze bleken we uiteindelijk toch allemaal weer ligplaats te hebben. Zo ook de Mona Lisa die zo ongeveer naar Urk en terug was gezeild. “Waar zijn ze nu toch gebleven?” De chaostheorie in optima forma.

Het zonnetje deed nog steeds zijn best en met een temperatuur van een graad of 22 was het in de namiddag nog even lekker vertoeven op elkaars boten. Inmiddels was in het clubgebouw bij de Compagniehaven de barbecue in gereedheid gebracht en rond vijf uur verplaatste de goegemeente zich daar naar toe. Met het terras aan het water en de bar in vol bedrijf werd daar eerst nog een apéritief genoten alvorens de vuren werden ontstoken. De barbecue was volledig verzorgd en werd aangeboden door de club. Kortom, die kon niet stuk. Toen het buiten wat frisser werd bleek Wim Meijer de eerste paar honderd foto’s al beschikbaar te hebben op z’n laptop. Met z’n allen genieten dus van de die middag geschoten fotopracht. En na de barbecue verplaatste het gezelschap zich zo tegen twaalven weer richting de boten om daar voor sommigen nog lang met elkaar (na) te genieten.

Zondagmorgen zag het weer er heel anders uit, een grijze sluier hing over Enkhuizen. Gelukkig wel min of meer droog. Nog een laatste rondje koffie bij ’t Ankertje (en de gezamenlijke conclusie dat het toch wel heel verleidelijk is om Enkhuizen als vaste plaats voor ons jaarlijkse evenement te kiezen) en daarna verliet de vloot langzaam maar zeker Enkhuizen. Grijs en weinig wind, wat hebben we gemazzeld met die zaterdag. In Enkhuizen keerde onderwijl langzaam de rust terug.

Bas de Jong

Zie ook de foto impressie