Hanse weekend, 16-18 september 2016, Enkhuizen

Hoewel de vooruitzichten voor het weer erg verontrustend waren, bleek het – zoals inmiddels gebruikelijk – allemaal erg mee te vallen: deels zonnig, niet te veel wind. Zo’n dertig deelnemers, vijftien boten, verzamelden zich in de buitenhaven. Naast de ‘oude bekenden’ waren er ook nieuwe deelnemers, die redelijk makkelijk aansluiting bij de groep vonden, een sterk punt van onze club denk ik.

Op vrijdagmiddag waren een aantal deelnemers al aangekomen en was er een rondwandeling door Enkhuizen, erg interessant. De vrouw die ons rondleidde wist heel veel van Enkhuizen – al woonde ze er zelf niet. Zo hoorden we over de verschillende wapenschilden, over de geschiedenis en ook over de achtergrond van het leuke wijkje sociale woningbouw ten noorden van de Buitenhaven. Daarna de eerste kuipborrel.

’s Avonds hebben we met z’n allen gegeten bij de Italiaan aan de haven, tip van Wilko. Het eten was prima!

De volgende ochtend zaten we er weer, nu voor een lezing van Harry Amsterdam over zeilen en zeiltrim. Al zijn er maar weinig Hanse zeilers die wedstrijden zeilen, een beetje sneller wil iedereen wel. Het leverde een boeiende sessie en een geanimeerde discussie op. En het enthousiasme en de ervaring van Harry droegen hier absoluut aan bij.

Een paar leermomenten:

Bovenste telltale mag een beetje zenuwachtig zijn maar is cruciaal omdat bovenin de meeste stuwkracht wordt geleverd.

Eigenlijk is een high aspect veel beter dan een keerfok (maar die is voor velen wel een belangrijk argument geweest vanwege het gemak).

Een Code Zero is een betere combinatie met een keerfok dan een halfwinder. Daarnaast, het is ook heel ander materiaal en daardoor levert het meer druk.

En koffie en appelgebak maakten het helemaal af.

Dan snel naar de boten om een stukje te varen. Omdat de voorspelling was dat de wind zou afnemen hebben we Richel niet gerond maar zijn tot een kardinale boei gevaren. De uitvaart liep niet helemaal gelijk en door de afnemende wind werden de verschillen nog vergroot.

Uiteindelijk lagen alle boten weer achter De Drommedaris en waren er verschillende genoeglijke kuipborrels.

Die gingen naadloos over in de BBQ in de Compagniehaven waar we weer te gast waren bij de Enkhuizer Watersport Vereniging Almere. Ook hier weer geanimeerde gesprekken, uitwisseling van ideeën en ervaringen. Vooral de zelf gemaakt salades vielen erg in de smaak.