In de wereld van Haagoort Sails 2012

Zaterdag 24 november jl. verzamelden zich een kleine 20 Hanse-vrienden bij Hagoort Sails in Benthuizen. Ruim 3 uur werden we door Martin Baas ( de baas van Hagoort) rondgeleid in de wereld van Hagoort Sails. Martin is zelf een verwoed zeiler met meerdere Nederlandse kampioenschappen achter zijn naam, vooral in open zeilboten. En dat konden we merken aan de grote deskundigheid waarmee hij op al onze vragen in ging en aan de uiterst interessante rondleiding door het bedrijf.

Na de ontvangst met koffie en koek ging Martin in op de geschiedenis van Hagoort Sails. Al zo’n 30 jaar een begrip in zeilersland en de grootste zeilmaker van ons land. Let wel, waar de zeilen nog gewoon in Benthuizen worden vervaardigd en het zeilen maken niet is uitbesteed aan lage lonen landen. Hagoort zit dik in de wedstrijdsport en in de vervangingsbranche. En het één profiteert van het ander. Het overgrote deel van de zeeracers voor Scheveningen is uitgerust met Hagoort zeilen en niet te vergeten alle Winners. Juist omdat ze alles zelf doen krijgt de klant bij Hagoort daadwerkelijk maatwerk. Sterker nog als je een zeil bij Martin bestelt wordt dat ter plekke op je boot opgemeten. Iedere boot is immers anders.

De hele vestiging in Zoetermeer is ingericht als een lopende band waar met een grote mate van specialisatie de onderdelen van het productieproces zeer efficiënt zijn ingericht. Daardoor is Martin in staat om zijn zeilen ook qua prijs nog concurrerend te houden. Wij zagen hoe het ontwerpen van een zeil geschiedt, hoe de keuze voor de verschillende soorten zeildoek worden gemaakt (van Dracon tot laminaten vol kevlar).Allemaal gecertificeerde doeken uit Duitsland en niet uit een of ander obscuur fabriekje in Azië. Enthousiast vertelde Martin over de laser waarmee alles op maat gesneden wordt, over de speciale lijmtape en over de manier waarop de onderdelen aan elkaar worden genaaid en de verstevigingen worden aangebracht. Allemaal zeer gespecialiseerd werk dat door een team van enthousiaste medewerkers, die vaak al lang bij Hagoort werken, wordt uitgevoerd.

Tenslotte ging Martin heel specifiek in op de zeilen voor de Hanse-schepen. Het ging onder meer over de keerfok die onder windkracht 4 aan de wind maar weinig stuwkracht genereert. Martin is een fan van een high aspect zeil om ook bij minder wind snelheid aan de wind te maken. Enfin het ging maar door.

Ik begrijp dat dit verslag een beetje op een reclame spot is gaan lijken, maar dat heeft Martin dan ook volledig zelf verdiend. Er was geen clublid dat niet onder de indruk was van de deskundigheid en het enthousiasme van Martin Baas. Niet voor niets liep het bezoek behoorlijk uit. Verschillende Hanse-vrienden overwogen al serieus om zeilen bij Hagoort te bestellen. En ook voor mij geldt, dat als mijn zeilen moeten worden vervangen ik nu zeker weet wie ze dan gaat leveren.

Bas de Jong