Nederlandse Hanseclub

{date}

Beste ,

EEN FIJNE VAARZOMER TOEGEWENST!

 

Hierbij de nieuwsbrief van juli 2022 alweer, met de volgende onderwerpen:

 

* Hoera, meer dan 100 leden!

* Hanse weekend regio Zuid.

* Uitnodiging: West Yachting Borrel op de Hiswa te Lelystad.

* Hanse Vaarseizoen Wedstrijd, doe 'ns gek en doe 'ns mee.

* Lekker eten langs het water. Diner-bon te winnen.

* Zeilwereld: Wat is de typische Hanse-zeiler?

* Welkom nieuwe leden.

* Haringvlietbrug gestremd!

* Tip.

 

 

 

HOERA, MEER DAN 100 LEDEN!

Eind juni was het spannend: het 99ste lid melde zich. Zouden we nummer 100 nog halen deze zomer? En ja hoor, gelukt! Ninke Riemersma is ons 100ste lid geworden. We zijn zelfs ondertussen al over de 100-leden-grens heen, de teller staat reeds op 102 !! Mooi hè? Ninke heeft ondertussen haar feestelijke taart om het te vieren al van de club ontvangen en ze liet weten dat ze deze smakelijk met haar collegae had opgepeuzeld. Van harte gefeliciteerd Ninke.

HANSE WEEKEND REGIO ZUID

Daar komt tie dan ........ een Hanse weekend in Zeeland, vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus met een uitgebreid programma in De Heen. Velen hoopten er al op en nu gaat het dan gebeuren. Een aantal boten hebben zich, naar aanleiding van een eerdere aankondiging, al ingeschreven, sommigen varen er speciaal vanuit regio Noord voor om. Voor onze nieuwe leden in Zeeland zeker een aanrader. Binnenkort komt het volledige programma en het inschrijvingsformulier op de website. (Vóór die tijd mag u zich al opgeven per e-mail: secretaris@hanseclub.nl). Natuurlijk hoopt de organisatie op meer inschrijvingen, hoe meer zielen hoe meer vreugd. 

Ter info: Kijk ook even bij het onderwerp Haringvlietbrug gestremd! in deze nieuwsbrief, want die brug heeft een stremmingsperiode.

UITNODIGING: WEST YACHTING, BORREL OP HISWA TE LELYSTAD

- door Gert Sonsma -

Een ‘natje op het droge’ tijdens de Hiswa te water 2022. 

Donderdag 1 september van 18.00 – 20.00 uur organiseert West Yachting in samenwerking met de Nederlandse Hanse club een steigerborrel op de stand van West Yachting aan de C-steiger tijdens de Hiswa te Water in Lelystad. We nodigen u van harte uit om vanaf 18.00 uur met ons van een ‘natje op het droge’ te genieten. Bovendien is er de gelegenheid om de nieuwe Hanse 460 te bekijken.

Wanneer: 1 september 2022

Tijdstip: 18.00 – 20.00 uur

Locatie: Stand West Yachting aan de C-steiger van de Hiswa Te Water

Kosten: Borrel wordt aangeboden, entree Hiswa te Water op eigen gelegenheid

Deelname: Deelname graag bevestigen via info@westyachting.nl

Vragen of opmerkingen: info@westyachting.nl / 0515 5400 80

Tot ziens tijdens de show!

HANSE VAARSEIZOEN WEDSTRIJD,

DOE 'NS GEK EN DOE 'NS MEE

 

Het stond al in een eerdere nieuwsbrief, maar o.a. voor onze nieuwe leden plaatsen we het opnieuw:

 

Wie wordt de winnaar van de prachtige Nederlandse Hanseclub wisseltrofee?

Iedereen kan deelnemen en je hoeft jezelf hier niet voor op te geven. Stuur de oplossingen naar secretaris@hanseclub.nl  vóór 30 september 2022. Eind van het jaar zal onze voorzitter de trofee uitreiken. De winnaar mag hem een jaar lang op een plankje boven zijn of haar bed zetten!

Opdracht 1:

Bezoek 7 verschillende havens  (de vertrekhaven is al 1). De havens moeten minstens 3 zeemijl uit elkaar liggen. Maak in elke haven een selfie voor het kantoor van de havenmeester en stuur die foto’s samen met dit formulier naar de secretaris. Zet wel bij elke foto jouw naam! Stuur de foto’s via we transfer of met 2 tegelijk.

Antwoord:      Haven 1:        Haven 2:        Haven 3:       

Haven 4:        Haven 5:        Haven 6:        Haven 7: 

Opdracht 2:
Maak zoveel mogelijk woorden met de letters van: De Nederlandse Hanseclub. Je mag de letters meerdere keren gebruiken maar geen nieuwe letters toevoegen.

Vul in: ik maakte………………goede Nederlandse woorden. Bewaar het lijstje met de woorden zorgvuldig, dus niet insturen.

Opdracht 3: maak een lijst met Nederlandse spreekwoorden en gezegden die te maken hebben met varen.

Vul in: ik vond………………………spreekwoorden en gezegden. Lijst bewaren, niet insturen.

We hopen dat jullie allemaal meedoen.

Vul in: Voor- en achternaam van de deelnemer:

Veel plezier en met vriendelijke groet, het NHC bestuur.

LEKKER ETEN AAN HET WATER

In deze terugkerende rubriek vragen we om jullie goede/lekkere/leuke/inspirerende/bijzondere eetadressen aan ons door te geven, zodat anderen suggesties hebben waar ze langs de kant ergens kunnen eten. Onder de inzendingen verloten we aan het einde van het vaarseizoen een diner-bon van 50 euro. Leuk toch? In deze nieuwsbrief wederom inzendingen van Annet van Assenbergh en Erik van Diffelen in de spotlights:

SPECIALE AANDACHT:

 

ZIERIKZEE - Duurzaam vlees, vis en groente uit de buurt. De oude Zeeuws Meisje-reclame- leus 'Het land waar het leven goed is' echoot door De Beuze in Zierikzee.

 

Over oud gesproken. De Beuze is een fraai zeventiende eeuws pand aan het sfeervolle Havenplein 7 in Zierikzee.

Binnen zou de heer Anton Pieck likkebaarden van de stokoude, witgeschilderde balken en het gescheurde metselwerk dat deels aan het zicht wordt onttrokken door een witte lambrisering. Die is minstens een NBA-basketballer hoog. Hoge, moderne banken, robuuste houten tafels, een nephaard, kaarsen en stoelen met oranje-rode velours stof - uit de tijd van koningin Wilhelmina? - zorgen voor een behaaglijke klassiek-moderne sfeer..

Dankzij de dikke vloerbedekking is De Beuze geen galmbak. Je gaat er vanzelf zachter praten. Op de achtergrond murmelt cocktailmuziek, crooners die je in veel zaken hoort. Toch is dit geen opgeprikt restaurant. Je wordt er niet weggekeken als je met ongepoetste schoenen of korte zeilbroek binnenstiefelt.

De kaart is een verrassing. Geen drie velletjes in cellofaan, maar een culinaire bijbel met verhalen en foto's. Zo lezen we dat het lamsvlees van Swifter schapen uit Kats komt, het vlees uit Kortgene, de paling uit Moriaanshoofd en de vis en schaal- en schelpdieren van leveranciers uit Bruinisse. De Beuze zoekt het dichtbij. Dat is vanuit milieuoogpunt, maar naar later blijkt ook kwalitatief geen verkeerde keuze.

Koken kunnen ze bij De Beuze. Dresseren ook, want de kabeljauw met gewokte spitskool, al dente gegaarde Zeeuwse Vlegel, roomsaus en wat paprika is een wonderschoon bord. De cuisson van de vis, tja, dat kan niet beter. En de spitskool is een spitsvondigheid, want hoe vaak krijg je deze lekker opgediend en dan zo fris en fruitig? Gelukkig serveert Kloet er een bakje dikke Vlaamse friet bij.

Alles loopt hier op rolletjes. Bijna geruisloos en professioneel vriendelijk. En het totale pakket kost niet eens de hoofdprijs. En absoluut het vermelden waard: ook de hond was meer dan welkom!

https://www.debeuze.nl

EN VERDER OOK NOG:

 

  • Hoorn, bij De Loods, bij de WSV; of op de kade bij Hendrikje Stoffels
  • Middelharnis, bij Kofje Kokertje
  • IJmuiden, bij Kinko, lekkere sushi
  • Enkhuizen, Toko Suraya, afhalen en lekker op de boot eten
  • Enkhuizen, bij De Enkhuizer Visafslag

EET SMAKELIJK!

 

Zeilwereld: Wat is de typische Hanse-zeiler?

 

In het digitale magazine Zeilwereld, stond een leuk interview met drie Hanse club vrijwilligers. Voor degenen die het gemist hebben volgt hieronder de link.

https://www.zeilwereld.nl/toerzeilen/hanse-club-jong-lekker-gewoon/?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=Zeilwereld&utm_campaign=hanseclub&utm_id=nb61

WELKOM NIEUWE LEDEN:

Peter van Lieshout ligt met zijn Hanse 388 met de naam Ypomoni in Den Oever.

Jack de Wit ligt met zijn Hanse 388 met de naam Storm in Bruinisse.

Eric Boliau/Kristine Boliau Meeuwsen, Hanse 355, "Alegria" in Wolphaartsdijk.

Theo de Boer ligt met Hanse 373 met de naam Stella in Enkhuizen.

Hubert Verseput ligt met zijn Hanse 315 met de naam Maddy in Brouwershaven.

Hans van den Biggelaar ,  Hanse 385 "Big Deal!!" in Bruinisse.

Elles en Hilko Ton met Hanse 375 met de naam Mae Thorani in Marina Makkum.

Francis Peels ligt met haar Hanse 342 met de naam Ran in Hoorn.

Gertjan Karreman,  Hanse 445 met de naam Summertime in Bruinisse.

Ninke Riemersma, Hanse 345, "Lady Noor" in Marina Muiderzand. Het 100e lid.

Willem Bouwmeester ligt met zijn Hanse 292 met de naam Nena in Bruinisse.

Peter de Vaal met Hanse 371, naam "Atalanta" in Port Zélande.

 

Allen, namens de hele Hanse club, een hartelijk welkom!

HARINGVLIETBRUG GESTREMD!

Vanaf vrijdag 26 augustus 22:00 u. tot maandag 29 augustus 05:00 u. is de Haringvlietbrug voor het wegverkeer afgesloten en wordt deze ook voor de scheepvaart niet bediend.

TIP                                 - door Hellen Keuken -

Kom eens uit uw comfortzone. Spreek eens een Hanse lid (te herkennen aan de Hanse vlag) aan bij u in de haven; in een haven in de buurt of op het water. Maak een afspraak voor een gezamelijke trip of een borrel. Ontdek wat voor een gezelligheid dit oplevert. Kan ik uit eigen ervaring hier neerzetten. Misschien leuk om dat deze zomer eens te proberen. Successtory’s mogen altijd ingestuurd worden voor de nieuwsbrief.

Bekijk uw gegevens   |   Toon online